Achtergrondinformatie Gezondheidsonderzoeken

Gezondheid is natuurlijk een relatief begrip, je kunt namelijk nooit 100% garanderen dat een hond (en eigenlijk ook een mens) volledig gezond is. Het enige wat wij, als fokker, kunnen zeggen is dat we met twee gezonde ouderdieren gefokt hebben (of gaan fokken).

In het geval van de boxer is vanuit het fokreglement verplicht gesteld om HD-onderzoek (heupdysplasie) en hart-onderzoek te doen, alle honden die na 1 januari 2017 geboren zijn moeten daarnaast ook verplicht op spondylose getest worden

Bij het HD onderzoek wordt er, door de dierenarts, een röntgenfoto van de heupen van de hond gemaakt. Dit gebeurt in ruglig met gestrekte achterpoten. Deze foto wordt vervolgens opgestuurd naar de Raad van Beheer op kynologisch gebied waar hij door een commissie beoordeeld wordt. Er zijn verschillende uitslagen mogelijk:

HD A  geen botafwijkingen
HD B  Zeer lichte botafwijkingen
HD C  Lichte botafwijkingen
HD D  Ernstige botafwijkingen

Bij de boxer mag gefokt worden tot en met HD C echter moet een hond met HD C verpaard worden met een hond die HD A heeft.

Informatie Heupdysplasie

Het hart-onderzoek bestaat uit een officieel echo-doppler onderzoek bij een cardioloog aangesloten bij het collegium cardiologicum. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur en wordt direct beoordeeld aan de hand van de beelden en de stroomsnelheden van het bloed. Ook bij dit onderzoek zijn verschillende uitslagen mogelijk:

Hart 0 geen of minimale cardiovasculaire veranderingen
Hart 1 Lichte cardiovasculaire veranderingen
Hart 2 Gemiddelde cardiovasculaire afwijkingen
Hart 3 Ernstige cardiovasculaire veranderingen

Bij de boxer mag gefokt worden tot en met hart 2, echter geldt ook hier dat een hond met hart 2 verpaard moet worden met een hond met hart 0.

Ook alle bij ons geboren pups, krijgen voordat ze het nest verlaten een hart onderzoek bij de cardioloog. Door middel van een echo doppler onderzoek worden de pups gescreend op aangeboren hartafwijkingen. Ook wordt tijdens deze screening gekeken of alle hartkleppen gesloten zijn. De uitslag van dit onderzoek wordt opgenomen in het koopcontract. Voor dit echo-doppler onderzoek komt Cardioloog Niek Beijerink uit Vught bij ons thuis.

Het spondylose onderzoek bestaat uit een röntgenfoto van de wervelkolom. Deze foto mag, ter beoordeling,  opgestuurd worden naar Dr. S. Viefhues (Duitsland) of naar Dierenkliniek Dijkshoorn in Zeist waar ze beoordeeld worden door Prof. dr.. H.A.W. Hazewinkel. Op deze foto wordt gekeken of er botwoekeringen gevormd zijn tussen tussenwervelschijven en de wervels. 

 Graad   
 Spondylose 0  vrij van spondylose
 Spondylose 1  lichte botwoekeringen
 Spondylose 2  matige botwoekeringen
 Spondylose 3  ernstige botwoekeringen
Spondylose 4 Zeer ernstige botwoekeringen

Informatie Spondylose

Zowel het HD onderzoek als het officiële hart onderzoek mogen plaatsvinden vanaf de leeftijd van 1 jaar. Voor de Spondylose geldt dat een officieel spondylose onderzoek gedaan wordt op de leeftijd van 2 jaar, voor deze leeftijd mag worden volstaan met een jeugdspondylose test.